Charakteristické vlastnosti:
- Komplexní instrumentální platforma vybavená robotickou jednotku pro přípravu a manipulaci se vzorky před analýzou; ); zahrne jako základní jednotky ultra-účinný kapalinový/superkritický chromatograf pro variantní separaci složek extraktů a poslední vývojovou generaci tandemového hmotnostního spektrometru s vysokým rozlišením pro jejich detekci a identifikaci senzoricky aktivních látek a jejich prekurzorů.
- In-line zařazený optický detektor spolu s kompletní sadou dostupného softwarového vybavení přispějí ke komplexní charakterizaci neznámých sloučenin.
- Ambientní iontový zdroj umožní zvýšení průsaznosti analýz a tvorbu relevantních databází.
Účel pořizovaného vybavení:
- Hlavním cílem je vybavit Ústav analýzy potravin a výživy moderním zařízením umožňujícím studentům bakalářského a magisterského studia mateřského ústavu, tak i dalších ústavů Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha, seznámit se s komplexním řešením problematiky kvality potravin. Vedle moderně vybavené laboratoře s boxy pro smyslové hodnocení, budou mít takto studenti k dispozici i moderní instrumentaci pro studium profilů senzoricky a dalších biologicky aktivních látek a jejich identifikaci. Právě toto nové, komplexní pojetí výuky se promítne ve významném posílení odborné kompetence studentů a jejich uplatnění jak v oblasti navazujícího výzkumu, ve specializovaných kontrolních laboratořích či průmyslové praxi při vývoji nových typů výrobků.
- Zařízení Senzorické laboratoře bude každoročně využíváno studenty doktorského, magisterského i bakalářského studia oborů FPBT, tak aby se seznámili se způsobem zpracování vzorků v závislosti na specifických parametrech různých typů potravinových surovin a produktů.