→ Otevřená zakázka do 20.1.2015
Charakteristické vlastnosti:
- Plynový chromatograf vybavený tandemovým vysokorozlišovacím hmotnostním analyzátorem umožní automatizovanou, vysoce spolehlivou identifikaci a kvantifikaci širokého spektra těkavých složek potravinových surovin a produktů, včetně senzoricky aktivních látek.
- Flexibilní funkce sestavy bud zkompletována vybavením jednotkou pro zakoncentraci těkavých složek a dále zařízením pro přímý vstup vzorku do iontového zdroje.
- Sofistikovaný software, včetně všech aktuálních databází hmotnostních spekter, umocní identifikační potenciál.
Účel pořizovaného vybavení:
- Hlavním cílem projektu „Senzorická laboratoř“ je vybavit Ústav analýzy potravin a výživy moderním zařízením umožňujícím studentům bakalářského a magisterského studia mateřského ústavu, tak i dalších ústavů Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha, seznámit se s komplexním přístupem ke studiu těkavých složek obsažených ve vyšetřovaných matricích. Významnou inovací je i možnost realizovat záznamy senzorických a obecně metabolomických profilů/fingerprintů vzorků potravin a přírodních surovin s cílem jejich charakterizace a autentikace.
Zařízení bude každoročně využíváno studenty všech stupňů studia. Studenti se seznámí se způsobem zpracování vzorků s přihlédnutím ke specifickým parametrům různých materiálů. Studenti se naučí chápat a řešit problematiku sofistikované senzorické analýzy jako propojení smyslového a instrumentálního hodnocení.