Praha, 2. dubna - Nejen nutriční hodnota, ale i senzorická jakost, chuť, vůně či vzhled jsou důležitými atributy, které rozhodují o úspěchu potravinových výrobků na trhu. K analýze těchto charakteristických vlastností má nyní VŠCHT Praha vytvořeny ideální podmínky, a to v podobě nové senzorické laboratoře. 2. dubna ji za účasti vedení školy slavnostně otevřela profesorka Jana Hajšlová se svým týmem z Ústavu analýzy potravin a výživy.
S laboratoří budou jistě spolupracovat i další ústavy. „Věřím, že můžeme spojovat odborníky i přes hranice Fakulty potravinářské a biochemické technologie,“ myslí si profesorka Hajšlová.
Nová laboratoř, která odpovídá příslušné ISO normě, nabízí dvanáct pracovních boxů namísto dosavadních šesti. Hodnotitelům poskytuje výrazně lepší vybavení a přináší také prostor pro diskuzní panel a interaktivní výuku. Vybudována byla v rámci velkého investičního projektu KvaLab, jehož cílem je vytvořit studentům špičkové podmínky pro kvalitní vzdělávání. Hlavní činností v laboratoři tak bude logicky výuka senzorické analýzy.
„V oblasti vědy budeme dále rozvíjet metodiku senzorického hodnocení, studium vnímání chutí a vůní nebo zkoumání těkavých látek v potravinách ve spojení s instrumentálními metodami,“ říká docentka Zdeňka Panovská, vedoucí laboratoře. „Mezi další oblasti zájmu patří mimo kritické hodnocení senzorické jakosti nových typů potravin i testy jejich skladovatelnosti,“ doplňuje.
Velkým cílem do budoucna je získání akreditace a, jak již bylo naznačeno, propojení instrumentální a senzorické analýzy.